Connectie met de mensen om je heen

Heb je wel eens op straat gelopen en ervaren hoe weinig mensen eigenlijk echt de connectie met je maken, door je recht in de ogen te kijken en je te groeten? Hoe komt dat denk je?

Ik denk – vanuit mijn eigen ervaring – dat we zo met ons hoofd bezig zijn dat we vergeten om met ons lijf te leven en bewust in het hier en nu te zijn. Vanuit onze ogen en ons lichaam bewust mee te maken wat we mogen meemaken.

Elke dag vang je signalen op uit je omgeving, waar je uiteraard niet altijd iets mee hoeft te doen. Maar soms mis je daardoor ook de mooie momenten die je mag ervaren. Men zegt ook wel dat we bang zijn om de connectie te maken, omdat de ander dan misschien onze ware ‘ik’ ziet en de pijn die daar vaak mee samenhangt. Zweverig?

Oefenen met contact maken

Ga maar eens zitten met je partner, vriend, vriendin, je ouders etc. Ga tegenover elkaar zitten en houd elkaars rechterhand vast. Kijk elkaar in stilte diep in de ogen. Nooit gedaan? Ongemakkelijk? Waarom?

Dit is de echte connectie die je dan aangaat met de ander. Het is iets puurs, iets naakts, iets magisch ook. Een kleine handeling, maar groots qua gebaar en tegelijkertijd oh zo eng voor velen.

Wie wil dat nou niet, echt gezien en gehoord worden? Je ware ‘ik’ laten zien, zonder dat een ander daar een oordeel over heeft. We leven al de hele dag met oordelen over wat hoort en wat niet. Of we houden ons in, zodat de ander maar instemt. Eigenlijk maakt dat het leven enorm zwaar. Want hoe mooi is het en hoeveel moeite kost het nou eigenlijk om elkaar eventjes echt te zien en te horen? Om elkaar die ruimte te gunnen en om elkaar te ‘upliften’. Een hoeveel mooiere wereld creëren we dan met elkaar?

Wat kun je zelf doen?

Door bij jezelf te beginnen. Jezelf aan te leren echt te luisteren en er helemaal voor een ander te zijn, zonder oordeel of mening. Probeer het maar eens, de rest komt later wel.

Wat ging er in je om? Lukte het? Waarom lukte het niet? Wat was je behoefte, wat gebeurde er? Had je de behoefte om je verhaal te doen of was je misschien afgeleid?

Als het niet in één keer lukt, niet erg, probeer het een volgende keer weer, en daarna weer. Als je echt leert luisteren zonder oordeel, dan help je mensen ook om dit door te geven. Waardoor we samen een omgeving creëren waarin dit normaal is, zodat je met elkaar kunt levelen, en connecten. Wie doet er met me mee?

Connecties maken in coronatijd

Zoals je leest is connectie maken super fijn en belangrijk. Door de nieuwe coronamaatregelen is het wel steeds moeilijker. Belangrijk dus om bij stil te staan. Maar hoe doe je dat? Op 1,5 meter kan je nog steeds connecten. Door bijvoorbeeld te gaan wandelen, door elkaar aandacht te geven met een berichtje via WhatsApp of met video-bellen, door elkaar te mailen of gewoon ouderwets een kaartje te sturen. Wees creatief en stay connected! Veel liefs, Thanh. Heb je een vraag of wil je contact? Stuur me even een berichtje.

Op locatie

In overleg
i

Thanh Helpt

KvK: 74690078
BTW: NL001796361B08

nl_NLDutch