Keuzes maken, waarom is dat toch zo verdomd moeilijk?!

Beeld je het volgende in: je staat ’s ochtends op en daar zijn al direct je eerste keuzes: wat wil ik drinken? Koffie, thee, water of sap? Wat wil ik eten? Wat ga ik eerst doen, sporten of ontbijten? Wat voor kleding trek ik vandaag aan?

En dan hebben we pas de ochtend gehad. Loop zo maar eens je hele dag en week af. We staan de hele dag voor keuzes… Je begrijpt wel: dit zorgt voor KEUZESTRESS!

Hoe komt het toch dat we steeds meer keuzes hebben en dat we die keuzes vaak mijden? Want eigenlijk weten we ook dat als we die keuzes maken, het niet eens uitmaakt wat voor keuze we maken. Dat eigenlijk altijd alles wel goed is. Je leert er immers van of je bent superblij met je keuze.

Nu we dit weten gaan we terug naar waarom we keuzes maken zo moeilijk vinden en wat voor impact dat heeft op onze mentale en fysieke gesteldheid.

Dingen maar half doen

Keuzes maken betekent ergens commitment aan geven en NEE zeggen tegen al het andere. Lastig, in een wereld waarin we bang zijn om ook maar iets te missen (Fear Of Missing Out, FOMO).

Daardoor doen we veel dingen maar half, om zo van alles een beetje te doen. Maar alles half doen betekent ook dat we nooit ergens volledig van kunnen genieten. Of dingen nooit echt af kunnen maken en dus nooit volledige voldoening halen uit wat we doen. Hierdoor raken we mentaal en fysiek uitgeput.

Hoe leer ik hier mee om te gaan? Door heel daadkrachtig keuzes te leren maken. Maar hoe doe je dat dan? Ik leer keuzes te maken op basis van mijn intuïtie en niet door ‘overanalyses’ uit te voeren. Door vooral niet bang te zijn om ‘fouten’ te maken en de gedachte vast te houden dat je met elke keuze iets leert of er juist intens van geniet.

Hoe maak je duurzame keuzes?

Dus probeer het maar eens drie dagen uit. Begin met de kleine dingen, zoals: wat wil ik eten? Of als je in de supermarkt staat: welke pindakaas wil ik? Welke kleding wil ik aan vandaag?

Maak daadkrachtige keuzes en dwing jezelf ook om ze snel te maken, zonder dat je er overmatige analyses in kickt. Maak je beslissingen daarna groter en kijk bijvoorbeeld op je werk naar de keuzes die je kan (en moet) maken. Of in je privé-omgeving, bijvoorbeeld in je relatie of in vriendschappen.

Zo leer je de kracht van keuzes maken kennen en ga je het zelfs leuk vinden om elk moment van de dag bewust keuzes te maken. Ook omdat je zal merken dat je energie omhoog gaat en je fysieke klachten verminderen. Ik daag je uit!

Wil je hier meer over weten of hulp nodig hebben, neem dan gerust contact met me op! Ik ben er om jou te helpen. Het is namelijk magisch én de moeite waard om hier nu echt iets mee te gaan doen.

Op locatie

In overleg
i

Thanh Helpt

KvK: 74690078
BTW: NL001796361B08

nl_NLDutch