Selecteer een pagina

Back to your cultural roots

Je roots: waarom is het zo belangrijk om terug te gaan en te ontdekken waar je vandaan komt? Het helpt je om jezelf te leren kennen, te accepteren en te begrijpen waarom je de dingen doet zoals je ze doet (je overtuigingen, gedrag en patronen). Zodat je uiteindelijk echt jezelf kunt zijn, want dat willen we allemaal toch?

Mijn roots, mijn verhaal

Zelf ben ik een Aziatische Nederlandse met ouders die in 1979 uit Vietnam zijn gevlucht. Hier bouwden ze een nieuw bestaan op om zichzelf en mij en mijn broer een beter leven te geven. Als tweede generatie heb ik van jongs af aan in een soort tweestrijd geleefd. Geboren en getogen in Rotterdam, met een Rotterdamse mentaliteit, maar met een Vietnamese opvoeding en culturele achtergrond.

De tegenstellingen van de twee culturen zorgde voor onrust en intern onbegrip over wie ik ben. Ik heb me daardoor niet altijd thuis gevoeld in Nederland. In 2009 reisde ik terug naar Vietnam, mijn culturele roots, om te ervaren of het daar wél als thuiskomen voelde.

En geloof me, Vietnam is een fantastisch mooi en leuk land, een absolute aanrader om te bezoeken, maar thuiskomen, nee, dat was het helaas niet. Daar bleek ik veel te ‘vernederlands’ voor te zijn ten opzichte van de mensen daar.

De jaren daarna heb ik de hele wereld afgereisd, onbewust op zoek naar een ‘thuiskomgevoel’. Van elke reis heb ik veel geleerd en ik heb fantastische ervaringen meegenomen, maar het zoekende gevoel bleef onbeantwoord.

Je roots leren kennen en accepteren

Jaren later startte ik mijn spirituele reis. Mede hierdoor vond ik mijn culturele roots in mijzelf. Het maakte niet meer uit waar ik was. Ik kon mijn roots leren accepteren en inzien dat ik juist bevoorrecht ben met die twee culturen in mij. Ik kon de kracht ervan zien.

Ik ben een trotse Aziatische Nederlandse en heb inmiddels leren dealen met de dingen die daarbij horen. Zoals de afstand tussen m’n opvoeding en de maatschappij waarin ik leef. Met de struggles die er soms bij horen, privé en in mijn werk. Om ze te kunnen doorbreken en in te zien dat we uiteindelijk allemaal dezelfde oorsprong hebben. Dat we er door onze culturele roots een mooi sausje over mogen gooien, wat maakt wie we zijn.

Ik denk dat er veel meer mensen zijn die hiermee hebben gestruggled of juist nu mee worstelen. Iedereen met twee of meer culturele achtergronden. Vandaar mijn verhaal, om anderen te helpen bij het leren ontdekken van dit stukje. Dat als we onszelf leren accepteren en hiervoor gaan staan, we de wereld juist kleur mee kunnen geven. Het onbegrip en de struggle zijn real, maar je kan er ook iets mee doen en ombuigen naar iets moois!

Ik hoor het graag als ik jou hierbij kan helpen. Ik vind het fijn om het gesprek met je te openen en je te laten zien dat je niet de enige bent. Stuur me gerust een mailtje!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij gebruiken cookies om je de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteer je het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

Wanneer u een website bezoekt, kan deze informatie in uw browser opslaan of ophalen, meestal in de vorm van cookies. Beheer hier uw persoonlijke cookiediensten.

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en kunnen niet worden uitgeschakeld in onze systemen.

Om deze website te gebruiken, gebruiken we de volgende technisch vereiste cookies.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Decline all Services
Accept all Services