Leven in het hier en nu: zo gaat het steeds beter

Leven in het hier en nu, wat betekent dat concreet? Vaak ervaren en analyseren we het leven vanuit ons hoofd. En dat is nou precies waar het vaak ‘misgaat’ naar mijn idee.

Leven in het hier en nu betekent voor mij heel bewust aanwezig zijn in het moment. In je lijf, in je omgeving, maar ook in het gesprek dat je voert met de persoon tegenover je. In dit blog leg ik je uit hoe we afgeleid raken en geef ik je een effectieve oefening om weer in het nu terug te komen.

Want vaak zijn we bezig met ons verleden of met de toekomst, waardoor we ons druk maken om dingen die we eigenlijk niet meer kunnen veranderen. Of om dingen die nog helemaal niet gebeurd zijn. Kortom, we vergeten te leven.

Maar hoe doe je dat dan, leven in het moment? Natuurlijk heb ik ook niet alle antwoorden in pacht, maar wat ik de afgelopen tijd wel steeds beter begrijp is dat ons lichaam veel groter is dan onze ‘mind’.

Gezonde verhouding body en mind

Dat betekent dat we veel vaker naar ons lichaam mogen luisteren, in plaats van altijd maar naar onze gedachten, naar die stemmetjes. In verhouding is onze mind veel kleiner dan ons volledige lichaam. En dan heb ik het nog niet eens over hoeveel procent van ons brein we maar (kunnen) gebruiken.

Best gek dat we dan zó met onze gedachten bezig zijn. Aan de andere kant ook weer niet, als je kijkt naar de maatschappij waarin we leven. Met de constante stroom van afleidingen die we met één druk op de knop voor onze neus hebben. De continue vlucht naar iets anders. Iets anders dan het meest ‘simpele’ maar o zo krachtige, namelijk onszelf!

Oefening 20 minuten: leven hier en nu

Daarom geef ik je een fijne en laagdrempelige oefening. Wat voor mij goed werkt is dagelijks minimaal twee keer per dag 20 minuten gewoon even stil te zitten, niks anders dan dat.

20 minuten, dat is toch niets als je er even over nadenkt? Probeer het maar eens uit, ‘s ochtends voordat je vertrekt en ’s middags als je weer thuiskomt, voordat je met je routine begint.

Ga lekker comfortabel zitten, op de bank, op bed of op een stoel en sluit je ogen. Verder hoef je niets te doen. Laat de gedachten die in je opkomen gewoon komen. Probeer er geen oordeel aan op te hangen. Let maar op, ze gaan vanzelf weer weg.

Richt je op je ademhaling en volg je adem als dat lukt. Laat eventuele emoties de vrije loop. Het zijn de spanningen die nu de ruimte krijgen om je lichaam te verlaten. Laat alles maar gewoon gebeuren. Wat is dat is.

Vind je 20 minuten nog te lang? Start dan met 5 minuten en bouw op naar 10 en dan 15 minuten. Zet steeds kleine stapjes en probeer door te zetten.

En, hoe ging het? Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen als je de oefening thuis hebt geprobeerd. Deel ze dus gerust als je de behoefte voelt hieronder of mij persoonlijk via de mail vraag@thanhhelpt.nl. Ik luister graag!

Op locatie

In overleg
i

Thanh Helpt

KvK: 74690078
BTW: NL001796361B08

nl_NLDutch